Conservació i consolidació de la Fàbrica de l'Estació

/ dimarts, 24 de gener del 2017 /

L'Ajuntament de Banyeres ha publicat:
CONSERVACIÓ I CONSOLIDACIÓ DE LA FÀBRICA DE L'ESTACIÓ

L’Ajuntament de Banyeres de Mariola ha fet una fase de treballs de conservació, consolidació i restauració de l’antiga Fàbrica de l’Estació de Papeleras Reunidas SA. Aquesta actuació patrimonial consisteix en la col·locació d’una coberta nova que preserve l’edifici lateral del moll de càrrega que estava degradant-se per l’efecte de la pluja. La teulada original feia temps que havia caigut i aquesta dependència es trobava plena de runes.

Així mateix s’han reforçat les vigues de les finestres exteriors. També s’ha netejat la façana i s’ha eliminat l’hedra que s’havia enfilat per les parets de manera que havia badat algunes pedres i elements arquitectònics que han estat restaurats. Finalment, s’han retirat els enderrocs acumulats i s’ha netejat tot l’interior de l’espai.

El cost total de les obres ha estat de 38.656 euros que ha assumit integrament l’Ajuntament de Banyeres de Mariola. Els treballs, que han estat a càrrec d’empreses del municipi, han tingut una durada de dos mesos.

La fàbrica de l'Estació va tancar definitivament l’any 1961. A l’edifici, obra de l’arquitecte Timoteu Briet, eren manufacturats els llibrets de paper de fumar per una plantilla de més de huit-centes dones. Després de cinquanta-cinc anys sense ús i des que el 1991 fóra adquirit per l’Ajuntament de Banyeres de Mariola, l’espai conserva encara part de l’edifici principal i el perímetre dels murs exteriors que contenen tots els elements geomètrics, constructius i estilístics.